Ukens designer: Heidi Hoen

Tone Nordbø
UX Norge
Published in
8 min readApr 19, 2022

--

— Jeg lærte fort at man ikke kommer langt med tankegangen «det der kan ikke jeg, det får noen andre ta ansvar for»

Ukens designer Heidi Hoen i Kron prøver å forandre liv ved å gjøre sparing enkelt, digger brukerintervjuer over video, og hater quickfixes! 💰

📸: Privat

Navn: Heidi Hoen

Alder: 32 år

Bosted: Oslo

Utdannelse: Master i design fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Jobb: UX-designer i Kron

Fartstid som designer: Seks år

Hører på nå: Jeg konsentrerer meg skikkelig dårlig hvis jeg hører på noe, så det er ganske sjelden jeg gjør. Har nettopp hørt litt på Yellow-podcasten fra DesignIt, der er det mye interessant

Ser på nå: Litt flaut å måtte si det samme her, men det er sjelden jeg har konsentrasjon nok til å se ferdig en hel serie, og ser vi på film har jeg en tendens til å sovne. Mannen min foreslo at jeg skulle nevne Bonanza her, for det hender vi ser det på mens vi spiser frokost på lørdager — det sier vel nok om mine serievaner?

Leser nå: Bøker derimot er jeg helt avhengig av, og jeg må lese hver kveld før jeg sovner. Er ganske altetende og leser det jeg kommer over, akkurat nå leser jeg Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid og Skriv godt, bli forstått av Christine Calvert og Ove Dalen

Hvordan har reisen din vært til der du er nå?

Jeg har alltid likt å lage ting og har brukt mange timer på hobbyrommet som barn. Begynte å studere kunst etter videregående, men fant ganske fort ut at det ikke var noe for meg. Det var en kunstlærer som tipset meg om AHO etter en utstilling der jeg gjorde et svært mislykket forsøk på en radiostyrt tegning. På AHO fikk jeg etterhvert øynene opp for interaksjonsdesign og følte jeg hadde funnet min plass i livet om det er lov å si 😅 Jeg elsker kompleksitet og vanskelige problemstillinger, å kunne dykke langt ned i ting samtidig som man prøver å visualisere og kommunisere det til andre.

Min første jobb var i Making Waves, det ble en brå start på arbeidslivet der jeg ble kastet alene ut i kundeprosjekt på dag to— men det tror jeg at jeg lærte utrolig mye av og det har gjort meg veldig selvstendig. Jeg lærte fort at man ikke kommer langt med tankegangen «det der kan ikke jeg, det får noen andre ta ansvar for». Det gjelder å være litt pushy og utålmodig i konsulentbransjen og ikke minst lære seg nye ting hele tiden.

Etter tre år i Making Waves gikk jeg videre til Netlife før jeg til slutt endte opp i Kron der jeg jobber nå.

I studietiden laget Heidi en maskin som lar deg lage gjenstander med tankekraft ved hjelp av en EEG-skanner som måler konsentrasjonsnivå. 📸: Ellen Rykkelid

Jeg elsker følelsen av å jobbe med noe som faktisk kan forandre folks liv

Hva jobber du med for tiden?

Jeg jobber i Kron, som er en spareapp med mål om å gjøre sparing enklere og tilgjengelig for folk. Jeg elsker følelsen av å jobbe med noe som faktisk kan forandre folks liv. Sparing står kanskje ikke på lista over livsnødvendige behov, men fy søren så viktig det er med et bevisst forhold til egen økonomi! Jeg brenner virkelig for å få flere til å innse hvilke grep de selv kan ta — som å begynne å spare litt i fond eller sjekke ut hvor mye pensjonen deres koster. Jeg er opptatt av å gjøre økonomi mindre skummelt og mener det er noe vi burde snakke mye mer om.

Jeg tror hele grunnen til at jeg begynte i Kron er at økonomi for meg har vært en abstrakt ting jeg ikke har hatt så veldig stort behov for å forholde meg til. Det er litt tilfeldig at det gjennom ulike konsulentprosjekter har dukket opp spørsmål som «Har du ikke begynt å spare til pensjon enda?» eller «Du vet at du taper penger på å ha de i banken?». Som har gjort meg litt mer bevisst og fått meg til å føle meg teit som ikke har peiling. Ambisjonen min er å bidra gjennom design til gjøre det litt enklere å komme i gang og at man faktisk føler at man tar bevisste og smarte valg om egen sparing.

Nå kan vi få en idé mens vi drikker kaffe om morgen, jeg lager noen skisser, utviklerne koder litt, og før vi går hjem har vi noe live i appen

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

Ganske hektisk, men det er akkurat sånn jeg liker det. I Kron har jeg egentlig lyst til å gjøre noe med alt med en gang, så nå øver jeg meg på å prioritere og være litt mer tålmodig. Vi har et ganske høyt tempo og er et veldig selvdrevet team, det er helt fantastisk gøy og veldig annerledes enn de stedene jeg har vært som konsulent. Jeg er vant til at et prosjekt kan ta måneder og i noen tilfeller år å få realisert, mens nå kan vi få en idé mens vi drikker kaffe om morgen, jeg lager noen skisser, utviklerne koder litt, og før vi går hjem har vi noe live i appen. Det er gøy det!

Vi jobber med langsiktige ting også, og vi har mange ting som er komplekse å få til teknisk eller ganske avanserte å forklare kundene. Vi jobber hele tiden med forenkling og prøver å utfordre hverandre på hvordan ting kan gjøres enda enklere. Det kan være ganske krevende, særlig når det handler om ting (gjerne økonomiske) jeg egentlig ikke forstår selv og må prøve å lære meg først. Hverdagen består av en blanding av raske forbedringer som vi prøver å få ut så fort som mulig for å teste, og større prosjekter som krever at hele bedriften involveres over en lenger periode.

Skisser til ny onboardingsflyt for bedriftsmarkedet

Jeg jobber også mye med kundeoppfølging og tar i mot alt av tilbakemeldinger vi får gjennom appen eller kundeundersøkelser og gjennomfører brukertester og intervjuer. Det er skikkelig verdifullt å komme så tett på kundene og det gir motivasjon til å prøve å gjøre ting enda litt bedre hver dag.

Det er så utrolig mye lettere å få folk til å stille opp når de ikke trenger å møte opp fysisk et sted, men kan ta det hjemmefra eller på jobb

Hvilke verktøy klarer du deg ikke uten?

Figma, selvfølgelig. Hva gjorde vi før Figma? Penn og papir er alltid med på innerlomma og jeg føler meg helt ubrukelig om jeg ikke tar notater.

Har også blitt skikkelig fan av brukerintervjuer over video, bruker gjerne Whereby eller Google Meet til det. Det var jo den eneste løsningen på hjemmekontor, men vi har fortsatt med det etter at vi kom tilbake på kontoret. Det er så utrolig mye lettere å få folk til å stille opp når de ikke trenger å møte opp fysisk et sted, men kan ta det hjemmefra eller på jobb.

Jeg prøver å ha som mål å finne minst én ting ved hver kollega jeg beundrer og har lyst til å lære meg mer av

Hva eller hvem inspirerer deg?

Jeg har og har hatt fantastiske kollegaer rundt meg som alle bidrar med ulik kompetanse og perspektiv. Jeg prøver å ha som mål å finne minst én ting ved hver kollega jeg beundrer og har lyst til å lære meg mer av — ting som å fasilitere workshops, tørre å dele uferdig arbeid, sette i gang litt ubehagelige men konstruktive diskusjoner, jobbe mer datadrevet eller små hverdagshack som kan gjøre dagen mer effektiv.

Hva har du lyst til å lære mer om fremover?

Det er mye, men jeg prøver å bli litt flinkere til å prioritere og sette tydelige mål for det vi som team og jeg som person prøver å oppnå. Universell utforming og mer inkluderende design står alltid på to do lista, jobbe mer datadrevet og faktisk klare å analysere den dataen vi har. Og så er jeg skikkelig opptatt av velfungerende team og hvordan vi kan jobbe best mulig sammen og spille hverandre gode.

Hva synes du er mest utfordrende i jobben som designer?

For min del er det nok dette med at jeg har lyst til å løse veldig mye på en gang og er ikke alltid så veldig god til å tilpasse scope. Jeg vil at alt skal bli skikkelig bra med en gang og hater å måtte lage quickfixes som ikke egentlig løser det underliggende problemet. Men det er jo en balansegang, hvis det finnes en rask løsning som kan gjøre opplevelsen litt bedre for brukeren mens vi løser det faktiske problemet så kan det jo være verdt å bruke litt tid på. Og det å tørre å teste ut og lansere ting man ikke er helt fornøyd med og vet at ikke er perfekt. Det gjør så vondt, men man lærer utrolig mye av det og ofte er det jo veldig mye bedre enn det som var der fra før.

Hva synes du designere i Norge bør bli bedre på?

  • Ta mer plass, kommunisere og vise hvor viktig det er for bedriften å høre på brukerne sine. Og få en skikkelig forståelse av hvem brukerne er, ikke bare anta at de ligner på en av de personasene man lagde en eller annen gang
  • Tørre å ta feil, men prøve å gjøre det tidlig nok til at det blir nyttig læring videre i prosessen, ikke bare til neste prosjekt
  • Ta pauser, for min del er det hvertfall i dusjen, på sykkelen hjem fra jobb eller i prat med andre jeg får de beste ideene og ikke foran Figma-skissene. Det eneste unntaket er vel de ideene som kommer når jeg våkner kl 3 om natta og tenker at er så geniale at de må jeg bare forte meg å skrive ned. Morgenen etter ser man at det bare er svada. Så søvn først, så pauser!

Hva gjør du når du ikke jobber?

Fra sommerferie på Finse. 📸: Privat

Jeg elsker å lage mat, så jeg bruker mye tid på å eksprimentere med nye hverdagsmiddager. Jeg synes det er så kjedelig å lage det samme flere ganger så jeg prøver å finne på mest mulig nytt. Ellers har jeg med årene blitt veldig glad i naturen og vi er mye på telttur eller skiturer i helger og ferier. I fjor kjøpte vi oss båt. Det synes jeg egentlig er litt skummelt for jeg føler at jeg har så lite kontroll på alt det vannet rundt meg. I tillegg blir jeg veldig fort sjøsyk — men nå begynner det å bli litt bedre så jeg håper årets båtsesong blir bedre enn fjorårets.

Vil du nominere noen til ukens designer? Send en PM til @tone på UX Norge, eller send en mail til hei@uxnorge.no.

--

--

Tone Nordbø
UX Norge

Forfatter av Introduksjon til interaksjonsdesign. Selvstendig UX-konsulent, foreleser på Høyskolen Kristiania og driver UX Norge. Veldig glad i Post-its.